Clicky

Zamanı Ustaca Yönetmek

Zamanı Ustaca Yönetmek

Zamanı Ustaca Yönetmek; Hepimizin 24 saati var. Ama neden bazı insanlar günün her dakikasından en iyi şekilde yararlanabiliyormuş gibi görünüyor?
Onlar zamanı yavaşlatmıyorlar, çok iyi bir şekilde yönetiyorlar.

Zamanı nasıl yöneteceğinizi öğrenmek istiyorsanız John Rampton’un söylediği şu 20 yöntemi deneyin.

  1. Zaman Denetimi Yapın

Konu zaman yönetimi ise önce zamanınızın nereye gittiğini bulmalısınız.

Zamanınızı kontrol etmenin en kolay yolu bir hafta boyunca ne yaptığınızı takip etmek ve zamanınızı neye harcadığınızı bulmak. Bunu daha kolay yapabilmek için telefon uygulamalarından da faydalanabilirsiniz.

Bunu öğrendikten sonra zamanınızı yönetebilirsiniz. Mesela belki bir işle yarım saat uğraştığınızı düşüyorsunuz ama aslında 1 saat harcıyorsunuzdur. Bunu fark edip kendinizi sınırlayabilirsiniz veya kendinizi tutamayacağınız düşünüyorsanız o işi bırakabilirsiniz.

2. Her İşiniz için Zaman Ayarlaması Yapın

İş için zaman ayarlamak dikkat dağılmasını ve işi geciktirmeyi engeller.

Mesela bilgisayarla yapacağınız bir ödevi yapmak için kendinize 1 saat süre verdiğinizde o süre içerisinde bitirebilmek için oyun veya başka şeylere vakit ayırmazsınız.

3.Bir Yapılacaklar Listesi Yapın ama Görevlerinizi Unutmayın

Her hedef ve proje için, tüm yapılması gereken adımları sıralayarak yapılacaklar listesi oluşturun. Bu sizin odaklanmanızı sağlamakla kalmaz aynı zamanda ne kadar iş yaptığınızı gördüğünüz için motive de eder.

Aynı zamanda sizi işten alıkoyacak şeyler de olacaktır. Bunun için William Lipovsky, “Bir dönüş noktası yap ve yapabileceğin zaman bu işleri (noktaları) dönüp yap.” der.

4.Plan Yapın

Zaman yönetiminde yapabileceğiniz en kötü şey güne plansız başlamanızdır. Eğer plansız başlarsanız yapılması gereken işleri unutup önemsiz işlere başlarsınız.

İşte bu yüzden:

Ya gece yatmadan önce bir sonraki günün planlamasını yapmak ya da sabah yapacağınız ilk iş bugünün planını yapmanız olmalıdır.

5.Sabahlarınızı En Önemli İşlere Ayırın

Mark Twain der ki, “Eğer kurbağa yemeniz gerekiyorsa en iyisi onu sabah yemenizdir. Ve eğer iki kurbağa yemeniz gerekiyorsa önce büyük olanı yemeniz daha iyidir.”

Buradaki anlatılmak istenen nokta önemli ve zor işleri sabah yapmanız gerektiğidir. Çünkü enerjiniz en çok sabah vakitlerinde olur ve zihninizin de en açık olduğu zaman sabahtır.

6. Başkalarını Görevlendirmeyi Öğrenin

Bazıları için kendi yaptıkları işleri başkalarına yaptırmak zor olabilir. Bazıları da bazı özel işleri yapmaları için eğitim verecek vakitleri yoktur.

Olay şu ki başkalarını görevlendirmek çok zaman kazandırır ve sizin daha önemli işlerinize daha çok vakit ayırmanızı sağlar.

7.Yarım İş Yapmaktan Kurtul

Genellikle bir işi yaparken durduk yerde başka bir işe bakarız ve bu işimizin iki kat daha uzun sürmesine yol açar. Çok nadiren işimize tam konsantre oluruz.

Buna çözüm olarak mesela ders çalışırken veya başka bir iş yaparken telefonu başka bir odaya bırakabiliriz.

8.Programını Değiştir

Eğer bu yazıyı okuyorsanız yüksek ihtimalle zaman ayarlamada problem yaşıyorsunuzdur. Belki bu problemi çözmek yalnızca programınızı değiştirmekle değişebilir, mesela kalkış saatinizi bir saat geriye alın. Bu sayede gününüze bir saat daha kazandırmış ve daha çok iş yapacak zamanınız olduğu için daha rahat iş dağılımı yapabilirsiniz.

9.Toplantıların ve İşlerin Arasına Boş Zaman Koyun

Bir işi bitirip hemen ötekine geçmek güzel bir zaman tasarrufu gibi gelebilir ancak kafamız zaten meşgul iken başka bir işe geçmek ters etki yapar ve verimimiz düşer. Sadece araya 5 dakika bile bir ara koymak bir sonraki işimizi daha verimli yapmamızı sağlar. Bir saatte yapacağımız işi kırk beş dakikada yapmamıza yardımcı olabilir.

10.Düzenli Olun ve Tek Seferde Tek İş Yapın

Bir işi yapmadan başka bir işe atlamayın. Mesela çalışmanız bitmeden kitap okumaya geçmeyin bu şekilde daha düzenli ilerleyip daha verimli vaktinizi kullanabilirsiniz.

11.80-20 Kuralına Uyun

80-20 kuralı olarak da bilinen Pareto İlkesine göre sonuçların %80’i emeğin %20’sine bağlıdır.

12.Bir Online Takvim Kullanın

Takvimler zaman yönetimi için her zaman temel bir alet olmuştur. Ve online takvimler bu işi bir ileriki seviyeye taşımıştır. Çünkü birden fazla cihazla aynı takvime erişim sağlayabilirsin bu sayede çok kolay bir şekilde planlama yapabilirsin.

13.Mükemmel Olmayı Bırakın

Mükemmeliyetçi biri olduğun zaman bir işi yaptığın halde olmadı deyip baştan yapmaya kalkıp zaman kaybedersin. Bu ise çok büyük bir kayıptır. Yapabildiğinin en iyisini yap ve devam et.

14.Hayır Demesini Bil

Kimseyi üzmek istemezsin ama programın dolu olduğu zaman arkadaşlarına veya ailene hayır demezsen kendi programını da yapamazsın ve büyük bir kayıp yaşarsın.

15.Kilit Taşı Alışkanlıklar Aşıla

Zamanı Ustaca Yönetmede kilit taşı alışkanlıklar nelerdir? Hayatını değiştirebilecek yürüyüş yapmak, meditasyon yapmak, egzersiz yapmak gibi basit alışkanlıklardır. Bu alışkanlıkları kendine aşılayıp kötü ve vaktini alan alışkanlıklar yerine aşılayıp daha sağlıklı, daha odaklanmış, daha verimli vakti olan biri olacaksın.

16.Beklerken Vakit Kaybetme

Beklerken boş durmak çok büyük bir zaman kaybıdır. Bir şey beklerken kitap okumak ya da normal şartlarda vaktini aldığını düşündüğün şeylere bakmak veya bir podcast dinlemek gibi şeylerle değerlendirmelisin.

17.Evden Çalış

Eğer imkânınız varsa evden çalışın. Sadece işe gidip gelirken geçen süre birkaç saati bulabiliyor. Eğer işiniz buna el vermiyorsa bile sadece haftada iki gün bunu yapmanız birkaç saat size kar sağlar.

18.İlham Kaynağı Bul

Kendinize iyi bir ilham kaynağı bulmalısınız. Mesela TED konuşmacıları veya bazı güzel biyografiler dinleyip onlardan ilham alabilirsiniz. Bu ilhamlar sizi yapmak istemeyeceğiniz bir işe tekrar başlamanızı sağlayabilir.

19.Benzer İşleri Beraber Yap

Birbiri ile yakın ilişkili işlerin olduğu zaman onları beraber yapın. Çünkü farklı işler farklı düşünceler gerektirir ancak aynı türden işler yapacağınız zaman hiç kafanız bulanmadan ve vakit kaybetmeden yapabilirsiniz.

20. Az Ama Sürekli Çalışın

Az çalışmak, tadında bırakmak, devamlı çalışmak, çok çalışıp daha sonra bir daha bakmamaktan daha iyidir. Ve az çalışınca daha kontrollü olur, bu sayede daha verimli çalışabilirsiniz.

Ayrıca bu konuda Peygamber Efendimiz (a.s.m.) buyuruyor: “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devamlı olandır.”

Kaynakça:

(*) https://www.forbes.com/sites/johnrampton/2018/05/01/manipulate-time-with-these-powerful-20-time-management-tips/?sh=1ba2965c57ab

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir